Medievisté z Karlovy univerzity v St Andrews

Na půdě nejstarší univerzity ve Skotsku se ve dnech 23.–25. května 2023 konal interdisciplinární workshop s názvem Medieval Explorations, kterého se účastnili vyučující a studenti z FHS a FF UK. Vzájemně obohacující setkání se soustředilo na aspekty středověké písemné kultury, otevřelo diskuzi v oblasti středověkého kulturního dědictví a poskytlo prostor pro rozvíjení meziuniverzitní spolupráce.


Medievisté z  Karlovy univerzity v St Andrews


Univerzita v St Andrews

Univerzita v St Andrews je strategickým partnerem Univerzity Karlovy od r. 2020. Jedná se o nejstarší univerzitu ve Skotsku a třetí nejstarší anglofonní univerzitu. V žebříčku The Guardian University Guide 2023, sledujícím například spokojenost studentů, počty zaměstnanců, výdaje a kariérní vyhlídky, St Andrews předběhla Oxford a Cambridge, a stala se tak nejlepší univerzitou ve Velké Británii.


Spolupráce s Univerzitou Karlovou probíhá zejména v oblasti přírodních věd, humanitních věd a teologie. Minulý podzim jsme již na FHS přivítali profesora středověké literatury ze St Andrews Iana Johnsona s jeho přednáškou Productive Variancies in Retelling the Life of Christ.


Styčné body

Hlavním cílem workshopu bylo nalezení společných bodů a možností spolupráce v rámci nastoleného strategického partnerství mezi univerzitami. V průběhu několika sezení účastníci prezentovali své projekty, sdíleli výzkumné myšlenky a nápady, byly otevřeny vzájemně inspirativní a obohacující konverzace. Mezi probíraná témata patřily například využití moderních technologií v popularizaci kulturního dědictví středověku nebo problematika vizuální rekonstrukce historických lokalit. Studenti také mohli nejen nahlédnout, ale i pracovat s místními středověkými a raně novověkými rukopisy a listinami. Měli tak možnost se prakticky seznámit s dobovou knižní kulturou ve skotském kontextu.


Medievisté z  Karlovy univerzity v St Andrews


Medievisté z  Karlovy univerzity v St Andrews


Skotské krajiny

Zpestřením programu se stalo sezení s modelováním plastelíny. „Měli jsme si ve skupinách zkusit zrekonstruovat podobu místní St Mary's College ve středověku na základě starých vyobrazení a plánů,“ upřesňuje dr. Karel Pacovský. Hlavním apelem bylo uvědomit si, jaký podíl informací při rekonstrukci památek nebo popularizaci poznání je podložen historickými dokumenty, a kolik je naopak domýšleno nebo předpokládáno. Workshop nabídl i další aktivity. „Stihli jsme se projít po pobřeží St Andrews. Úžasné místo. Skotsko moc neznám, ale má svým způsobem severský duch, útesy podobné skandinávským a ptačí faunu. Bylo to pěkné,“ vypráví dr. Marie Novotná. Hosté se mohli seznámit s velmi bohatou středověkou historií města St Andrews díky komentované procházce s dr. Bess Rhodes, během které navštívili i slavnou místní katedrálu nebo místo upálení českého husity Pavla Kravaře.



Medievisté z  Karlovy univerzity v St Andrews


Medievisté z Karlovy univerzity v St Andrews


Středověká zkoumání

Workshop je významnou událostí proto, že se jedná o spolupráci s tak významnou univerzitou, která má dlouhou tradici v medievistice a dobré výsledky,“ vysvětluje dr. Marie Novotná. Zúčastnění zdůrazňují, že kromě prohloubení spolupráce mezi univerzitami došlo i k pozoruhodnému propojení medievistů různého zaměření napříč fakultami, obory a stupni vzdělávání Univerzity Karlovy. Workshop poskytl nejen prostor pro sdílení výzkumných myšlenek a nápadů, ale stal se i zdrojem vzájemné inspirace a upevnil stávající univerzitní vztahy.

Do budoucna můžeme očekávat další hosty ze St Andrews na půdě FHS. V podzimním semestru proběhnou přednášky prof. Margaret Connolly a prof. Michaela Browna. Na jaře příštího roku se plánuje obdobné setkání medievistů v Praze pro další rozvoj spolupráce a seznámení skotských kolegů s českými rukopisy.


Medievisté z  Karlovy univerzity v St Andrews


Pro FHS zpracovala Alena Ivanova, studentka magisterského programu Elektronická kultura a sémiotika.


19. 6. 2023


Poslední změna: 19. červen 2023 09:17 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám