Letní škola sémiotiky v Praze: když obrazy promlouvají hlasitěji než slova


Ve dnech 23.–28. července 2023 naše fakulta hostí Mezinárodní letní školu sémiotiky. Tématem letošní školy je fenomén, který máme před očima, ale schovává se za epistemickou šilhavost pokaždé, když se na něj snažíme zaostřit „clare et distincte“: vizuální metafora.


Spolu s námi organizuje letní školu Univerzita Palackého v Olomouci, Mezinárodní sémiotický institut, dále RWTH Aachen University, University of Bologna, St. Kliment Ohridski na University of Sofia a The Erasmus School of Philosophy v Rotterdamu.


Během letní školy se budete moci seznámit jak se studujícími, tak především s předními odbornicemi a odborníky z řady prestižních pracovišť z celého světa.


Další hosté k nám přijedou z institucí, které sémiotiku jako obor ve dvacátém století formovaly a do velké míry určují její směřování dodnes. Jde o alma mater zakladatele kulturologické sémiotiky Jurije Lotmana Univerzitu v Tartu, dále o jedno z hlavních výzkumných center současné kognitivní sémiotiky Univerzitu v Lundu a v neposlední řadě o špičkové pracoviště Texas Tech University, které pečuje o interdisciplinární odkaz Peircovy sémiotiky, Institute for Studies of Pragmaticism.


Celá akce je samozřejmě otevřena všem zájemkyním a zájemcům z řad akademické obce, primárně je určena především pro doktorandky a doktorandy a studující magisterských programů s výrazným akademickým zájmem o sémiotiku.


Pro české účastníky a účastnice je vyhrazeno šestnáct míst, proto neváhejte a své přihlášky posílejte na mailovou adresu . Deadline pro podání přihlášky je 5. července.


V přihlášce uveďte své jméno, studijní obor a návrh, v jaké formě chcete na letní škole participovat. Máte jedinečnou příležitost představit a diskutovat své výzkumné záměry s širokým mezinárodním publikem. Přijímáme doktorandské a magisterské návrhy na příspěvky, které se jakkoliv dotýkají hlavního tématu letní školy. Ať už se věnujete vizuální rétorice, mediálním studiím, filosofii jazyka, multimodálním aspektům digitálního prostředí, teorii překladu, dějinám umění, filosofické reflexi umění, teorii metafory, problematice kognitivních věd, kulturologii, estetice, metodologickým otázkám spjatým se sémiotikou nebo vás zajímá biosémiotika či vztah umění a umělé inteligence, pošlete nám název a krátkou anotaci svého příspěvku v angličtině.


A to není všechno!


Ocenění Charles S. Peirce Young Scholar Award


V rámci Letní školy sémiotiky v Praze bychom vás rádi informovali o možnosti získání ceny Charles S. Peirce Young Scholar Award za prezentaci vašeho výzkumu. Tato prestižní cena je udělována mladým vědcům a vědkyním za jejich vynikající příspěvky v oblasti sémiotiky. Ocenění zahrnuje finanční odměnu ve výši 1000 amerických dolarů a vítězi či vítězce bude nabídnuta možnost publikace v rámci Peirce Studies Series.


Výběr oceněného příspěvku je založen na několika kritériích, včetně originality a významu pro oblast sémiotického výzkumu, a jeho hodnocení provede komise složená jak z renomovaných mezinárodních odbornic a odborníků, tak z řad studujících.


Máte-li jakékoli dotazy ohledně soutěže nebo Letní školy sémiotiky, neváhejte se obrátit na nás. Jsme připraveni vám poskytnout veškeré potřebné informace. Těšíme se na vaši účast!


14. 6. 2023


Poslední změna: 16. červen 2023 14:42 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám